martes, 26 de enero de 2010

CANVI DE MODEL PRODUCTIU : LLEI D'ECONOMIA SOSTENIBLE


Durant el passat any 2009, El Govern d'Espanya, molt centrat en l'eixida de la crisi, però sense deixar de mirar , més enllà de la immediatesa, al futur, va introduir el debat del "canvi de model productiu", un debat fonamental social i politicament. Debat este que independentment de les similituds i diferències, entre , patró de creixement, model de desenvolupament,sistema econòmic o model productiu, entenem que estes denominacions , de forma general, relacionen, les fortaleses i debilitats de les empreses i sectors productius, la incidència de l'actual model laboral en la nostra eficàcia econòmica i la cohesió social, sistema educatiu,d'investigació i desenvolupament tecnològic, etc, etc... Esta necessitat canviar una realitat tan complicada com és esta, va més enllà , de l'eixida a l'actual crisi, encara que per descomptat haja de contribuir a això. El debat sobre el canvi productiu no és una qüestió a realitzar a curt termini, si no a mitjà i llarg termini, comptant amb la participació de totes les estructures socials, polítiques i institucionals de la nostra societat.

Canviar el nostre model productiu, no és un capritx, sinó una necessitat que ve donada de la clara impossibilitat de sustentar un nou creixement econòmic, més allà, de la conjuntura actual d'eixida, de la crisi econòmica actual, que esta sustentat per unes bases molt debilitades i protagonistes del període expansiu de l'económia durant els últims quinze anys. La nostra económia té uns dèficits estructurals importants: baixa competitivitat, concentració del creixement en uns sectors sobredimensionats , dependència energètica,falta o poca qualificació laboral, poca cultura industrial i d'emprendimient, mercat laboral precari, etc. etc. .A estos dèficits cal afegir-li el canvi climàtic i la seua clara influència en l'economia, que concernix a tots els països.

Per tant la futura LLEI D'ECONOMIA SOSTENIBLE, és una aposta valenta i encertada del Govern, ja que esta a mitjà i llarg termini serà la que realitze els canvis estructurals necessaris, a un gran ritme i en un període de temps relativament curt. El Govern presidit per J.L. Rodríguez Zapatero, recupera per a la política una de les seues funcions principals, la iniciativa i la planificació a llarg termini , per a la fixació d'objectius col·lectius i unint voluntats per a aconseguir-los. Amb esta Llei d'Economia Sostenible, no sols es planteja l'eixida de l'actual crisi, en la immediatesa, que també, si no que vol garantir per a un futur a mitjà i llarg termini, un canvi radical en el nostre model productiu, perquè la superació de la crisi, no siga " pa per a hui i fam per a demà", sinó que el futur econòmic , social, educatiu, d'investigació, fiscal, de consum i distribució,etc.etc., servisquen perquè nostre país s'assegure un futur, econòmica i socialment fort, competitiu i politicament avançat.

Per tant la Llei d'Economia Sostenible, en un gran repte i com a socialistes tenim la tasca de fer-la entendre als nostres conciutadans, és el futur dels nostres fills i filles.

Rafa Sanchis. Sº de Política municipal, Agrup. Socialista de L´Olivereta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario